Over het boek

Het boek en zijn doelgroep

Hoe zou u reageren als een huisgenoot van u, uit angst besmet te worden en ook uit angst anderen te besmetten, elke dag aan tafel zit te eten met plastic handschoenen aan en elke dag ruzie maakt met de anderen aan tafel omdat deze dwanger wil dat ook de anderen, inclusief uzelf, dat doen? U zou het niet weten?
Wat u wel weet is, als u het niet doet, er ontzettende ruzies ontstaan. Niet alleen met de dwanger met zijn smetvrees, doch ook met andere huisgenoten die alles willen sussen. Er ontstaan 2 kampen aan tafel: een die een duidelijke aanpak wil en per se niet mee wil doen en een kamp van de mensen die een meer toegeeflijke houding willen uit angst voor de agressie die ontstaat. Gevolg is natuurlijk twijfel alom, twijfel toch in beide kampen.

Het boek met bovengenoemde titel is zojuist verschenen en is een welkome aanvulling op de bibliotheek met “zorgboeken”. Een boek met als onderwerp de dwanger en zijn dwanghandelingen of dwangdenken is gemakkelijk te vinden. Trouwens, iemand met dwang kan meestal beter maar een goed behandeltraject in gaan. Wel is dit boek bedoeld voor de mensen die in zijn of haar omgeving verkeren en er elke dag mee moeten zien te dealen. Ook zij hebben er meestal erg veel (emotionele) problemen mee. Ook zij moeten elke dag weer antwoorden zien te vinden op de eisen die de dwanger en zijn dwang aan hen stelt. Deze groep van naastbetrokkenen zoals we ze noemen, heeft nagenoeg niemand of niets om op terug te vallen. Zij kunnen zich wel verdiepen in literatuur over dwang, maar specifiek voor hen en hun problemen en mogelijke oplossingen hier voor, is tot nu toe niet te vinden. Zij missen een platform.

In mijn praktijk als psychotherapeut ben ik ze vaak tegengekomen. Radeloos, onzeker, vol vragen en vaak met maar weinig of zelfs geen antwoorden. Een dwanger bepaald (vaak op een dwingende manier natuurlijk) de emotionele sfeer in huis die voor iedereen vaak loodzwaar is. Voor deze mensen voelt het vaak als een dwangbuis, een sfeer en ook gedragswijzen, waarin ze zich gevangen voelen. De dwang van de ander bepaalt ook hun leven voor een zeer groot deel. Ze vechten tegen de dwang, gaan zorgen voor de dwanger, praten urenlang met de dwanger, enz. enz.

Voor de naastbetrokkenen is het een hele kunst om zich hiervan los te maken. Een kunst die veel mensen niet verstaan. Dit boekje kan toch een hulp hierbij beteken voor hen. Het biedt natuurlijk geen panklare oplossingen voor alle gevallen, maar de naastbetrokkenen kunnen wel op een ander spoor gezet worden.